priebe logo

 menu1

  • Hjem
  • Tekstil
  • Eske Kaths scenefortæppe til Kulturhus Skanderbog

Eske Kaths scenetæppe til Kulturhus Skanderborg

Eske Kaths smukke scenetæppe, syet af Priebe Sceneteknik
Scenefortæppet er doneret af Ny Carlsbergfondet

Kulturhuset Skanderborg har af Ny Carlsbergfondet fået doneret et imponerende scenetæppe designet af Eske Kath. Al sceneudstyr skal leve op til moderne sikkerhedskrav og her kom Kulturhusets gamle, røde scenetæppe fra 1998 til kort. Man stod derfor med en udfordring. Hvordan skulle man fremskaffe et nyt scenetæppe og hvorledes skulle en så bekostelig affære finansieres? På opfordring fra en kyndig leverandør, Priebe Sceneteknik, tog man kontakt til Ny Carlsbergfondet, der efter en proces med ansøgning, besigtigelse og forhandling meldte positivt tilbage.

En kunstner af internationalt format

Ny Carlsbergfondet foreslog kunstneren Eske Kath og det vakte begejstring i Kulturhuset. Kath er bl.a. kendt for sine udsmykninger af Frederik 8’s Palæ på Amalienborg og Herstedvester Fængsel. Og i Skanderborg Kulturhus vækker det fornøjelse at komme med i det selskab. Som formand, Ebbe Larsen, siger: ”Vi er meget stolte og begejstrede over Ny Carlsbergfondets donation. Scenetæppet indeholder kunstnerens markante signatur, og han har samtidig en forståelse for et levende kulturhus med mange engagerede brugere og for husets indretning og udsmykning.”

500 timer ved symaskinen

Fremstillingen af scenetæppet har ikke været nogen nem opgave, men efter et tæt samarbejde mellem Eske Kath og Priebe Sceneteknik blev værket afsløret 8. juni. Tæppet er syet i 100% uld af kvaliteten Divina 3 fra den danske producent Kvadrat og måler godt 13,5 x 9 meter. Selve syningen har taget mere end 500 timer, der er brugt 220 m2 stof, og tæppet vejer ikke mindre end 185 kg.

Stor præcision i klipning og sammensyning

Det færdige resultat består af et scenefortæppe, et for og et skørt. Scenefortæppet har krævet stor præcision i både klipning og sammensyning; scenefortæppet er herefter ophængt i Priebes 12 m høje scenetårn og håndsyet sammen med foret - ophængningen sikrer, at motivet ikke trækker sig. Nederst er foret forsynet med et skørt, som hindrer lysgennemfald fra scenen.

Scenetæppet bidrager til rummets højtidelighed og publikums forventninger

I designet er der taget hensyn til, at tæppet både er et kunstværk og en brugsgenstand, der skal fungere i mange forskellige sammenhænge. Kulturhuset har 300.000 besøgende årligt, og i Store Sal kan man opleve både koncerter, teater, foredrag, konferencer, ballet mm. Opgaven til scenetæppet har været at bidrage til rummets højtidelighed og publikums forventninger uden dog at stjæle opmærksomheden fra de optrædende på scenen. Og det er lykkes. Professor Morten Kyndrup fra Ny Carlsbergfondets direktion udtaler: »Eske Kath har ofte naturkatastrofen som motivisk og tankemæssigt indhold. Hans scenetæppe til Kulturhuset Skanderborg er dog rettere en stilhed, der vibrerer før stormen. Men vi ved, at tæppet før eller siden vil blive trukket til side og blive afløst af liv og død på scenen bagved.«

Læs mere på www.ny-carlsbergfondet.dk og www.kulturhuset-skanderborg.dk.

Hos Priebe Sceneteknik er vi stolte over det meget smukke resultat, som brugerne af Kulturhuset i Skanderborg nu får glæde af.

Gå tilbage til Tekstil referencer