priebe logo

 menu1

  • Hjem
  • Tekstil
  • Arne Jacobsens skærmtæpper, Aarhus Rådhus

Arne Jacobsens skærmtæpper genskabt til Aarhus Rådhus

Priebe har syet og ophængt de nye skærmtæpper

Den berømte funkisbygning Aarhus Rådhus har med alt interiør været fredet siden 1994, og dermed er enhver renovering underlagt en lang række begrænsninger. I forbindelse med den seneste omfattende renovering har Priebe Sceneteknik syet og ophængt nye skærmtæpper i den imponerende rådhushal. Opgaven er løst i tæt samarbejde med væveren Hanne Vedel, som har stået for indfarvning af garn samt i samarbejde med Kjellerup Væveri vævning af det smukke uldstof, der som alt det øvrige interiør er tegnet af Arne Jacobsen tilbage i 1942.

Tæpperne er monteret fuldstændig som i 1942

Ved sammensyning af tæppebanerne er der monteret bånd på den tæppeside, der vender væk fra rådhushallen. De monterede bånd er placeret nøjagtig midt mellem stribegrupperne og danner lodrette kanaler til tæppestængerne. Tæppestængerne, som i hver ende er forsynet med øjer, er efter placering i kanalerne håndsyet fast til tæppet; efterfølgende har man brændt trådene for at undgå optrævling. Endelig er skærmstængerne monteret på tæppeskinner både i toppen og bunden.
Rådhushallens skærmtæpper fremstår som ét sammenhængende tæppe, når alle enkelttæpper er trukket for, og alle døre er lukkede, men består reelt af 16 tæpper samt 8 stofbetrukne saksedøre, fordelt på 4 etager. Tæppedesignet med striber i forskellige farver kræver stor omhu i sammensyningen, fordi mønster-forløbet gennem de mange, mange meter stof skal fremstå fuldstændig ensartet, og kanalerne med tæppestængerne samtidig skal være usynlige, når de ses fra repossiden.

Stoffet til gardinerne, der bruges til afskærmning, er resultat af tradition og nytænkning

Aarhus Rådhus er tegnet tilbage i 1942 af Danmarks store arkitekt Arne Jacobsen i samarbejde med Erik Møller. Rådhuset har fejret 70 års jubilæum, men fremstår stadig som en moderne og funktionalistisk bygning og er udtryk for dansk design og arkitektur, når den er bedst.

I 40 år har væveren Hanne Vedels arbejde vidnet om, hvordan tradition kan forenes med nytænkning. Der er designet, udviklet og fremstillet et utal af håndvævede og industrielt fremstillede brugstekstiler og tekstiler til offentlige og private rum. Gardinerne til Aarhus Rådhus er for størstedelens vedkommende vævet på Kjellerup Væveri, som Hanne Vedel har samarbejdet med gennem mange år. Væveriet har en løbende produktion af Hanne Vedels møbelstoffer og har bl.a. også genfremstillet Hanne Vedels møbelstoffer til Finn Juhl salen i FN bygningen i New York. Se mere på www.

Vi er hos Priebe Sceneteknik meget stolte over den betroede opgave at renovere Arne Jacobsens skærmtæpper til Aarhus Rådhus.

Gå tilbage til øvrige tekstilreferencer

Arne Jacobsens smukke stof genskabt til Aarhus Rådhus    Dæktæpperne i Aarhus Rådhus' rådhushal genskabt ifm. renovering