priebe logo

 menu1

Leksikon

Vores leksikon er under opbygning, og der vil løbende blive lagt artikler og fotos ind.

Scenetæpper - Ophængsmetoder


Scenetæpper kan ophænges på en række forskellige metoder, og der er fordele og ulemper ved alle:


Velcrobånd

Velcrobånd

En metode til ophængning er anvendelse af kraftigt velcrobånd. Fordelene ved ophæng med velcro er, at man nemmere kan tage tæppet ned. Blandt ulemperne er, at tæppet ikke hænger så fast, som hvis det er ophængt med hægter, omend velcrobånd kan bære meget tunge tæpper. Velcrobånd findes i forskellige bredder i farverne sort, grå og hvid.
Velcrobånd

Velcrobånd

Lette stoffer opsættes med mindre kraftigt velcrobånd, og man kan opnå en helt stram, glat overflade ved at spænde godt til
Ophæng med hægter

Ophæng med hægter

Hægter

Hægter

Hægter fås i forskellige størrelser og udformninger. Hægterne placeres i gjordbånd, typisk med en afstand på 10 cm; dette afhænger dog af vægten på tæppet.
Gjordbånd

Gjordbånd

S-krog i kovs

S-krog i kovs

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Scenetæpper - Sammensyninger


Scenetæpper sys i baner, afhængig af den valgte stoftypes bredde. Herefter sys banerne sammen, og dette kan gøres på forskellige måder:


Traditionel sammensyning

Traditionel sammensyning

Traditionelt sammensys scenetæpper med en dobbeltsøm
Flad sammensyning 1

Flad sammensyning 1

Er der tale om et meget kraftigt tæppestof, kan man vælge at sammensy tæppebanerne uden dobbeltsømme. Fladerne, som skal sammensys, placeres helt op ad hinanden og samles på bagsiden med kraftig tape.
Flad sammensyning 2

Flad sammensyning 2

Derefter lægges en søm på hver side af sammenføjningen, og resultatet er en fladsøm. Denne metode er kun anvendelse til stoftyper som
Kapsøm

Kapsøm

Scenetæpper - Læg


Scenetæpper kan ophænges glatte eller forsynes med læg:


Scenetæpper - Afslutninger


Scenetæpper kan afsluttes hhv. oplægges på en række forskellige måder, og der er fordele og ulemper ved alle:


Tekst følger

Tekst følger

Lyd-/Akustiktæpper

Lyd-/Akustiktæpper
Når der stilles høje krav til et gardins lydabsorberende/akustikregulerende egenskaber, er løsningen ofte et lydtæppe. Lydtæpper konfektioneres i hhv. 3, 5 eller 7 lag, alt efter hvor effektiv den lydregulerende, hhv. -absorberende effekt skal være.

Kernelaget eller kernelagene består af PVC, som er reflekterende, så det holder på lyden. Uden om kernelaget ligger 2 eller 4 lag Calmuc, som er et lydabsorberende stof. De yderste 2 lag kan fx bestå af Uld, Velour eller Scenemolton - eller et andet tekstil, efter ønske.

Et lydregulerende hhv. -absorberende lydtæppe kan opbygges som følger:

3-lags tæppe
Lag 1 / Scenemolton, Wool serge eller Velour
Lag 2 / PVC folie
Lag 3 / Scenemolton, Wool serge eller Velour

5-lags tæppe
Lag 1 / Scenemolton, Wool serge eller Velour
Lag 2 / Calmuc
Lag 3 / PVC folie
Lag 4 / Calmuc
Lag 5 / Scenemolton, Wool serge eller Velour

7-lags tæppe
Lag 1 / Scenemolton, Wool serge eller Velour
Lag 2 / Calmuc
Lag 3 / PVC folie
Lag 4 / Calmuc
Lag 5 / PVC folie
Lag 6 / Calmuc
Lag 7 / Scenemolton, Wool serge eller Velour

Akustikregulering i fredede lokaler

Akustikregulering i fredede lokaler
Et lydabsorberende tæppe kan ofte være den enkle, men effektive løsning, når fredede lokaler ikke kan udstyres med tidssvarende døre.

På Restaurant Früd er der opsat dørtæpper, som er sammensat af 5 forskellige lag. Kernelaget består af pvc, som er reflekterende, så det holder på lyden. Uden om kernelaget ligger to lag Calmuc, som er et lydabsorberende stof. De yderste to lag består i dette tilfælde af uld i kvaliteten Wool Serge 400 g.

Dørtæppet dæmper effektivt lyde op til 16 dB og sikrer, at foredrag, taler og spisende gæster ikke forstyrres af lydene fra det travle køkken.

Brandsikring af tekstiler

Når man monterer tekstiler i et lokale, hvor der kan befinde sig flere end 150 personer, skal tekstilet være ikke-brandbart eller svært antændeligt - og det gælder lokaler i både offentligt og privat regi.

Tekstilerne skal enten være brandimprægnerede eller produceret af materialer, som ikke kan brænde, og de må ikke udvikle giftig røg, såfremt de udsættes for ild.

Tekstiler, som anvendes som sænket loft eller opsættes som loftsdekoration, skal som regel være sprinkleregnet.

Langt de fleste af tekstilerne i Priebes produktprogram er klassificerede iht. B1, dvs. de er brandhæmmende, men ikke permanent brandhæmmende.

Det vil sige, at tekstilerne er behandlet med en brandhæmmende væske. Den brandhæmmende effekt aftager med tiden, hhv. vil fordampe, typisk i løbet af 1-2 år, afhængig af omgivelserne (luftfugtighed og temperatur), og den forsvinder helt, såfremt tekstilet vaskes eller renses.

Ønsker man et permanent brandhæmmende tekstil, anbefales et tekstil af fx Trevira®. Selve fibrene, som stoffet er vævet af, er brandimprægnerede, hvilket giver et permanent brandhæmmende tekstil.

Noget om wirer

Tekst følger snarest

Sceneopsætning

Tekst følger snarest

Screens - hvilken type til hvilket formål

Tekst følger snarest